17 februari 2018 11:15

Accommodatie

Onbekend

17 februari 2018

Ja, u heeft het goed gelezen in de kop. Het eerste schaap is over de dam, de teerling is geworpen, de inhaalrace is begonnen. Wilhelminaschool JO15-1 won vandaag in Enschede de uitwedstrijd tegen het plaatselijke Sparta. Waar voor de winterstop nog tamelijk kansloos met 0-4 werd verloren, ging het team nu terug naar Hengelo met een minimale maar terechte 0-1 en drie felbegeerde punten in de tas.

De voorbereiding was verre van optimaal geweest. Maandag werd de training afgelast. Woensdag werd er wel getraind, maar kon Sven er niet bij zijn en Luka door de griep ook niet. Beiden waren vandaag wel van de partij, maar begonnen op de reservebank. Arjan en Teun t. B. zaten beiden nog in de lappenmand.

(We hebben geprobeerd om het navolgende wedstrijdverslag genderneutraal op te tekenen. Dit is hier en daar niet gelukt, waarvoor excuses.)

Om 11.15 zou de wedstrijd beginnen. De gasten stonden klaar, maar de Spartanen lieten nog even op zich wachten. Klokje kapot of psychologische oorlogsvoering? Na de gebruikelijke plichtplegingen konden de spelers dan toch aan de bak om 11.22 uur. Er ontspon zich een nogal rommelig duel, met van beide zijden veel slordigheden in balbezit. Foute passes, mislukte passeeracties, te gehaaste schoten; het niveau van het spel was niet geweldig. Sparta had wel een groot veldoverwicht en werd af en toe dreigend met hun snelle en sterke linksvoor, die overigens uitstekend bewaakt werd door de sterk spelende Mick. Verdedigend had Wilhelminaschool de zaakjes sowieso goed op orde. Het trok zich vrij massaal terug op eigen helft en ging daar de strijd succesvol aan. Het hele team toonde grote onverzettelijkheid, zonder daarbij over de schreef te gaan, en dat leidde al snel tot onderlinge irritatie bij de tegenstander. Sparta, normaliter de betere ploeg, ging dan ook in het verloop van de wedstrijd steeds minder voetballen. Dat speelde onze helden uiteraard in de kaart. Wat ook niet tegen zat was het feit dat de vrouwelijke (sorry 1) spits, die in de eerste wedstrijd niet te houden was, deze keer ontbrak bij de Enschedeërs. Wilhelminaschool bestreed de opponent dus met mannelijk (sorry 2) voetbal en werd gaandeweg de eerste helft wat brutaler. De moeizaam opbouwende verdedigers van Sparta werden meer opgejaagd en dat leverde vaak balbezit op, waar vervolgens te weinig profijt van werd getrokken. Waar het ballen veroveren door onder meer Collin, Jules, Job en Rinse tot kunst werd verheven, werd de bal bijna steeds te snel weer prijsgegeven. Zo af en toe werd er wel goed gecombineerd en bij één van die gelegenheden wist Rinse in de vijandelijke zestien in balbezit te komen. Hij werd vervolgens wat ongelukkig aangetikt en de scheidsrechter kende geen twijfel: strafschop. Teun E. - net die ochtend als strafschopnemer aangewezen, wat op dat moment best komisch was, omdat het team het hele seizoen nog geen poging van 11 meter had mogen doen - nam plaats achter de bal. Hij raakte hem niet echt heel goed, het schot ging bijna door het midden, maar had wel de keeper de verkeerde kant op gestuurd: 0-1. Tot aan de rust speelde de ploeg uit Hengelo Zuid prima door, waar bij de tegenstander maar weinig lukte. Kort na het doelpunt was Bram (ook prima spelend op linksachter, hoewel rechtsbenig) opgestoomd tot aan de achterlijn en gaf hij een voorzet op maat aan Joran, die echter bij het afwerken de keeper op zijn weg vond. Net geen tweede doelpunt dus en des te meer van belang om een tegengoal tot aan de rust te voorkomen. Dat lukte. De linksvoor van Sparta wist een keer gevaarlijk door te komen, maar de bal werd hem gedecideerd voor de voeten weggetikt door de uitkomende Thies. Wel ten koste van een hoekschop, waar de thuisploeg er al een aantal van had gekregen, maar die leverde niets op. Verder stond het verdedigend als een huis, met het centrale duo Tjerk en Lars en de reeds genoemde backs. Ook alle middenvelders en de spitsen bleven er voor gaan. Een sterke teamprestatie, al was de wedstrijd nog maar op de helft. Kort voor rust moest Joran overigens met een blessure vervangen worden. Luka kwam voor hem in het veld, maar had amper tijd om op gang te komen tot het pauzefluitje van de arbiter. Tijd voor koffie, thee, rust en hoopvolle verwachtingen voor het tweede bedrijf.

In de tweede helft werd het vrouwen (sorry 3) en kinderen eerst. Sparta zette weer meer druk, maar kwam er steeds niet door. Het rommelige spel van het begin van de wedstrijd was al snel helemaal terug. Wilhelminaschool deed het, begrijpelijk, rustig aan bij dode spelmomenten en haalde het tempo uit de wedstrijd, tot ergernis van Sparta. Hun coach besloot zijn pijlen te richten op de scheidsrechter, die echter niets te verwijten viel. Hij zette af en toe de tijd stop en bleef bewonderenswaardig rustig onder alle onterechte kritiek. De gasten streden onvermoeibaar voort, waarbij ook Teun licht geblesseerd moest afhaken en vervangen werd door Sven. Af en toe waren er benauwde momenten waarbij Thies zich nog een paar keer met een mooie redding kon onderscheiden. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe meer de overtuiging groeide dat het eindelijk eens goed ging aflopen. Op de bank stierven de coaches Edwin en Jelmer waarschijnlijk duizend doden en de fans hadden het helemaal te kwaad. Het bleef maar steeds bij dat ene doelpunt voorsprong, hoewel De School op de counter ruime mogelijkheden kreeg om de stand verder te verbeteren. Hierbij ging door te gehaast handelen en steeds dwars door het midden aanvallen menige kansrijke situatie verloren. Toch was de tweede treffer een paar keer dichtbij. Sven nam met een vrije trap het doel van de gastheren (sorry 4) onder vuur en de keeper had er moeite mee. Mick kwam op linksvoor in balbezit na een aanval vanaf rechts. Hij moest met links (chocoladebeen) uithalen en de poging ging naast. Aan de stand veranderde tot het einde niets. De scheidsrechter zorgde voor dolle vreugde in het Hengelose kamp en doffe ellende bij Sparta door, na twee minuten extra tijd, voor het laatst te fluiten.

Al met al een prima zaterdag met een overwinning op karakter en als een hecht team tegen een vooraf te sterk geachte tegenstander en daarbij de concurrentie die verliest en zo binnen schootsafstand komt. Maandagavond om19.30 uur gaat de jacht op de punten verder, thuis tegen SDC ‘12. Met dezelfde instelling als vandaag en wat meer overleg in balbezit moet ook dan een resultaat te halen zijn.