Scheidsrechter

R.G. (Rico) Sleiderink

Accommodatie

Onbekend

‚We gaan het niet over de scheidsrechter hebben.‘ ‚Wat zegt u?‘ ‚We gaan het niet over de scheidsrechter hebben!!!‘ ‚Oké, rustig maar…’ De geoefende lezer weet nu al: het was weer zo’n wedstrijd. En inderdaad. Maarrr: we gaan het niet over de scheidsrechter hebben.

Zoals vorige week reeds gemeld, stond er een stadsderby op het programma. Uit op sportpark De Noork, waar het altijd lastig voetballen is. BWO is van oudsher de club in Hengelo waar men niet kijkt op een vliegende tackle gericht op de ledematen van een tegenstander, een elleboog in het gezicht of een stiekeme armklem meer of minder. De heiligheid straalt daarbij van de gezichten af, maar dat is maar schijn. Schijnheilig, zegt u? Die conclusie laat ik eenieder zelf maar trekken. Voeg daarbij de extra spanning die er historisch toch al op deze wedstrijd staat, bij enkelen waren de zenuwen duidelijk merkbaar aanwezig, en je weet: dit wordt niet makkelijk.

Vanaf het begin was zichtbaar dat meerdere spelers niet lekker aan de wedstrijd begonnen en moeite hadden in het normale ritme te komen. De thuisploeg zat er kort op in de duels, waarbij vanaf het begin de grens werd opgezocht en overschreden. Zo zat er bij vrijwel elk kopduel wel een blauwwitte elleboog in een Wilhelminaschool-nek of -rug, werd er vaak net over de bal heen getackeld en werd met name bij Tobey in sprintduels de kwaliteit van zijn shirt uitgebreid getest. Werd hiertegen dan niet opgetreden? We gaan het niet over de scheidsrechter hebben. Ondanks het wankele begin was er in de openingsfase niets aan de hand. De defensie had de aanvallers van de tegenpartij aardig in bedwang en door de aanwezige individuele klasse wist Wilhelminaschool wel de eerste grote kans te creëren in de 7e minuut. Tobey werd goed de vrije ruimte ingestuurd en bediende Xir. Die wachtte iets te lang met schieten en zijn uiteindelijke poging ging net naast het doel. Daarna was er een evenwicht tot in de 14e minuut Rinse een vrije trap in de doelmond legde. Uit de daaropvolgende scrimmage was de bal uiteindelijk een prooi voor de keeper van BWO. In de 16e minuut dan de eerste echte kans tegen. Een speler kon bij de achterlijn te makkelijk doorkomen en legde goed terug richting zestien meter. Met doodsverachting gooide Tjerk zich voor het schot, een hoekschop die niets opleverde was het resultaat. Nu had BWO een periode de overhand, waarin ze overigens en passant wel Mik uit de wedstrijd schopten. Een losse bal op het middenveld werd door hem opgeruimd, waarbij hij als ‘beloning’ een nare trap op de voet moest incasseren. Werd de overtreder niet bestraft dan? We gaan het niet over de scheidsrechter hebben. Een minuutje later, na nog een Noorker kans verijdeld te hebben, ging het niet meer en kwam Justin voor Mik in de ploeg. Het moet gezegd dat
Wilhelminaschool als geheel in die fase net als aan het begin op strijdlust en inzet tekort schoot. In de 26e minuut schoot Rinse net naast uit een pass van Ian en vervolgens nam De School het initiatief wat over. Er waren enkele dreigende momenten in de buurt van het BWO-doel, maar zonder succes. Het duel leek op een 0-0 ruststand af te stevenen, tot er in de 36e minuut balverlies werd geleden in de opbouw. De thuisploeg profiteerde optimaal met een knappe goal van dichtbij in het dak van het door Mike verdedigde doel. Een dikke minuut later zorgde een te korte terugspeelbal voor het tweede tegendoelpunt en precies voor het rustsignaal schoot de mee opgekomen rechtsback van BWO de 3-0 in de korte hoek binnen. Zo ging het in 4 rampzalige minuten ‘van niets aan de hand naar een dikke achterstand’ door eigen schuld en persoonlijke fouten.

De eerste helft bracht totaal niet wat we van het elftal gewend zijn. Veel te afwachtend voetbal en allemaal onnodige tegendoelpunten in een fase waarin het net wat beter ging. In de kleedkamer wisten enkele spelers feilloos waar het aan lag. Maar in een dergelijke situatie is het vooral belangrijk om naar je eigen prestatie te kijken, die bij velen ondermaats was. Coach Jorge liet duidelijk weten dat dit Wilhelminaschool onwaardig was en dat iedereen in de tweede helft uit een ander vaatje moest gaan tappen. Job bleef met een knieblessure achter in de kleedkamer en werd vervangen door Thies. Daarmee waren de wissels op, want Luka en Jamie konden om uiteenlopende redenen niet meedoen.

De tweede helft gaf al snel een heel ander beeld. Wilhelminaschool gaf gas en creëerde de nodige mogelijkheden. In de 47e minuut slingerde Rinse andermaal een vrije trap voor het vijandelijke doel. Uit een moeilijke hoek mikte Ian over. Een minuutje later een kans voor Rinse zelf, maar het schot werd gesmoord door een nog net inglijdende verdediger. In de 51e minuut een aanval over veel schijven, weer afgesloten door Rinse met een schot dat de keeper met wat moeite kon stoppen. Daarna waren er twee goede aanvallen over links, waarbij het laatste passje net niet aankwam. BWO bleef inmiddels met veel overtredingen op de been. Ondanks de riante voorsprong speelden ze – deels gedwongen door het aandringende Wilhelminaschool – nu zeer defensief. Zelfs tijdrekken was al onderdeel van hun spelletje. Werd daar niet wat aan gedaan dan? We gaan het niet… etc. Na 20 minuten in de tweede helft kon Tobey niet verder, wat betekende dat de strijd verder met tien man gestreden moest worden. Opmerkelijk genoeg bleef die strijd zich vooral op de helft die BWO verdedigde afspelen. Konden ze niet meer of was dit een door de leiding gekozen tactiek? Het zag er in ieder geval zeer armoedig uit, ballen werden in paniek weggeroeid en een fatsoenlijke aanval van de gastheren moest met een lampje gezocht worden. De tien van De School hielden de druk er op en kregen nu zowaar een vrije trap op een gevaarlijke plek na wederom een onbenullige overtreding. Xir werd met dit karwei belast en krulde de bal fraai langs de muur en in de hoek: 3-1, met nog dik 10 minuten te gaan. Dit bleek niet genoeg om nog een punt veilig te stellen, terwijl de opponent bijna door de hoeven zakte en ieder dood spelmoment aangreep om te vertragen. Net na het doelpunt ging Xir op links goed door en zette voor op Ian, die net niet bij de bal kon. Kort daarop, in de 72e minuut, mikte Arjan net naast uit een hoekschop. Het mocht dus allemaal niet baten, de punten bleven op De Noork.

Verdiende BWO de overwinning? Absoluut niet, al was het maar vanwege de negatieve spelopvatting. Met het spelersmateriaal wat men ter beschikking heeft kan heel anders en net zo succesvol gevoetbald worden. Wilhelminaschool mocht ook geen aanspraak maken op de zege, vooral door de zeer matige eerste helft. Maar een puntje zou wel een terechte beloning zijn geweest voor de tweede helft, waarin iedereen weer streed voor wat hij waard was.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen: de volgende wedstrijd, corona volente, is thuis op De Vikkerhoek tegen Victoria ’28 JO17-1. Aanvang half drie.