F. (Fayza) Kano-Tarah

Accommodatie

Onbekend

19 september 2020

Er is veel te zeggen over Wilhelminaschool JO17-1, maar niet dat ze er een saaie boel van maken. De wedstrijden zijn steeds aantrekkelijk om naar te kijken en vaak spannend. Vandaag spant wat dat betreft tot nu toe de kroon, want het was een wedstrijd met een steeds veranderend spelbeeld, wisselende kansen, schitterende goals, grote fouten en een nogal bizar scoreverloop. We hebben door al het spektakel niet alle mooie momenten en doelpunten meer helemaal helder op het netvlies, maar gaan toch een poging doen om deze voor het publiek schitterende pot voetbal recht te doen met het verslag.

Beide ploegen beginnen om half één energiek aan de wedstrijd Wilhelminaschool JO17-1 - Berghuizen JO17-1. De thuisclub heeft voetballend direct de overhand, maar de tegenstander klampt hardnekkig aan en is daardoor mede ‘schuldig’ aan de hoge amusementswaarde. In de beginfase worden al een paar aardige kansen uitgespeeld. Vijfde minuut: een goede voorzet vanaf links van Tobey komt aan bij Ian. Hij wil de bal in de lege linkerhoek van het doel plaatsen, maar mikt net naast. Negende minuut: Xir wordt recht voor het doel aangespeeld en kaatst meteen op Tjerk, die recht op de keeper af schiet. Na een stief kwartier vindt Xir vanaf rechts Tobey in het centrum. Met een dubbele kapbeweging speelt hij de laatste man uit, maar ook hij schiet recht op de keeper. Een dikke minuut verder gaat de rappe rechtsbuiten van Berghuizen er vandoor, Mike ligt echter goed in de weg en verijdelt de kans. Nog een minuut later wordt Xir op links diep gestuurd door Job. De voorzet is op maat en Tobey scoort beheerst de 1-0. Tevredenheid over het spel tot dan toe en de stand overheerst, maar is van zeer korte duur. In de 20e minuut forceren de gasten een hoekschop. Deze wordt weggewerkt, maar niet al te ver. Op de 16 meter wordt vervolgens een cruciaal duel verloren en de bal wordt knap in de rechterbovenhoek gelepeld: 1-1. Alsof het allemaal nog niet snel genoeg gaat, wordt het drie minuten daarna alweer 2-1. Met medewerking van de keeper én de grensrechter van Berghuizen. De eerste schat een voorzet van Xir volledig verkeerd in en laat de bal achter de doellijn vallen. De tweede is resoluut en vlagt omdat hij een doelpunt constateert. Als de scheidsrechter door wil laten spelen blijft de grensrechter vlaggen tot hij opgemerkt wordt door de leidsman. Een zeldzaam staaltje eerlijkheid dat we helaas te weinig zien op de voetbalvelden. Hulde dus aan de Oldenzaalse grensrechter! We zijn inmiddels een half uur aan het voetballen als Tjerk, bezig aan een sterke wedstrijd, met een lob-passje Tobey vrijspeelt op de zestien meter en die vervolgens Luka bedient. Met een droge knal tekent Luka de 3-1 aan. Nu lijkt Wilhelminaschool verder te kunnen uitlopen, maar nee. De tegenstander profiteert al snel van onnodig balverlies in de opbouw en maakt er 3-2 van. Onverdroten gaat De School weer op jacht naar goals en dat lukt al snel weer. Ian jaagt eerst de bal nog met een volley uit een corner over, daarna volgt (weer) een mooie aanval die succesvol wordt afgerond. Tjerk staat opnieuw aan de basis met een pass op de wegsprintende Luka. Luka speelt door op Ian en zijn afgemeten voorzet wordt door Xir goed aangenomen en koeltjes voorbij de keeper getikt: 4-2. Daarna is er nog een passje van Xir op Tobey, die met een lobje scoort, maar helaas net buitenspel staat. Uw reporter is op dat moment hard toe aan de rust en die komt er gelukkig ook zonder verdere verwikkelingen. Bent u er nog? Er kan veel gebeuren in een helft, maar zet u schrap voor de tweede helft, want het wordt nog veel gekker. Deze verslaggever kon het allemaal niet meer volledig bijhouden wat er na rust gebeurde, dus vanaf hier is het verslag deels gebaseerd op verklaringen van ooggetuigen.

Na de thee, op het veld genoten, verzet Berghuizen de bakens behoorlijk. En dan vooral de spits die in het veld komt. Waarom hij niet in de basis stond weten we niet, maar hij weet de verdediging van Wilhelminaschool telkens in het ootje te nemen en heeft als we het goed hebben alle Oldenzaalse treffers na rust gemaakt. De Hengelose defensie – doorgaans zo betrouwbaar als schokbeton – heeft toch niet echt zijn dag, met uitzondering van Thies die als rechtsachter helemaal zijn draai heeft gevonden na zijn overstap van keeper naar veldspeler. Hij speelt een dijk van een wedstrijd, maar dat geldt dus vandaag niet voor zijn kompanen achterin. Een minuut na rust leidt een te korte terugspeelbal de 4-3 in en vijf minuten later staat het weer gelijk als een voorzet maar half wordt weggewerkt en de bal in de rebound tegen de touwen gaat. Verdedigend is het dus niet geweldig vandaag, maar aanvallend gaat er gelukkig wel veel goed. Tobey ontvangt in de 50e minuut de bal uit een ingooi van Luka, draait bij zijn tegenstander weg en scoort hoog in de lange hoek. Opnieuw een voorsprong en als u en ik goed mee hebben geteld zitten we inmiddels op 5-4. Maar de koek is nog lang niet op! Het veerkrachtige Berghuizen wil opnieuw de gelijkmaker en dat lukt bijna als een voorzet van rechts bijna ineens het doel in vliegt. Mike is er net op tijd bij om er een hoekschop van te maken. Dan heeft Wilhelminaschool weer een mooie aanval. Luka komt door op rechts en zet voor. Xir kopt de iets te harde voorzet terug voor het doel, waar Ian terug legt op de inkomende Tjerk. Zijn schot wordt echter geblokt door een noeste verdediger. Na een uur gaat Tobey uit voorzorg naar de kant en komt Teun in het veld. Jorrit is overigens al eerder voor Job ingevallen. Teun moet helpen de verdedigende balans op het middenveld te bewaken, maar omdat de achterhoede steeds meer achterover leunt komen de middenvelders te ‘zwemmen’ door de ruimte in hun rug. Kolfje naar de hand van de spits van Berghuizen. Na, niet voor het eerst, halfslachtig ingrijpen door de verdediging mag hij, ook niet voor het eerst de gelijkmaker scoren: 5-5. Vlak daarna vliegt een afstandsschot van de Oldenzalers net naast. Dat blijkt uitstel van executie, want weer wordt er door de spits geprofiteerd van de wanorde achterin: 5-6 en Berghuizen voor het eerst op voorsprong met nog een minuut of tien te gaan. Het is vervolgens Teun die in eerste instantie net niet bij een voorzet van Xir kan, maar de bal voorbij het doel bij de achterlijn controleert. In plaats van blind weer voorzetten wacht Teun anderhalve tel. Dan ziet hij Luka inkomen en legt de bal goed klaar. De harde uithaal is de keeper te machtig en het net trilt: 6-6. Genoeg spektakel en adrenaline voor wel twee of drie wedstrijden, maar we zijn er nog niet. Het eind van de wedstrijd komt er nu wel aan en beide ploegen blijven vol voor de winst gaan. Eerst krijgt Berghuizen drie minuten voor tijd de 6-7 op een presenteerblaadje en lijken alle punten naar de gasten te gaan. Maar Wilhelminaschool perst er nog een slotoffensief uit waarbij zelfs Mike bij een hoekschop mee naar voren gaat. Xir zorgt voor gedeeltelijke opluchting door bij de allerlaatste kans met een droge knal in het hoekje het laatste doelpunt te verzorgen. Het is 7-7 en daar blijft het dan eindelijk bij. Een ware korfbaluitslag.

Als de kruitdampen na deze veldslag zijn opgetrokken is geen van beide teams echt tevreden. Na een knotsgekke wedstrijd met bijna ontelbare doelpunten hadden ze misschien wel allebei drie punten verdiend, al was het alleen maar voor de veerkracht die van twee kanten steeds weer werd vertoond. Maar zo zijn de regels nu eenmaal niet, dus iedereen moet het behaalde puntje maar koesteren. De vaste volgers debatteren er over na afloop: zijn hier nu twee punten verspeeld of is er een punt veroverd? Het gevoel van verlies overheerst toch.

Waar in de wedstrijden tot nu toe de defensie zeer solide oogde en de aanvallend ingestelde spelers veel kansen morsten, waren de rollen deze keer omgedraaid. Dat het verdedigend een keertje wat minder was is niets om van in paniek te raken. En het aanvalsspel was af en toe om van te smullen. Voldoende reden om reikhalzend uit te kijken naar de derby van komende zaterdag tegen en bij BWO, om 15.00 (!) uur op sportpark De Noork.