Accommodatie

Onbekend

We zijn bijzonder verheugd te kunnen melden dat de inleiding van dit verslag deze week is verzorgd door de heer Thierry B. We spreken dan ook onze dank uit dat een zo eloquent individu enige verheven zinsneden voor ons heeft willen componeren.

4 mei 2019

De uil van Minerva had vanwege de abominabele meteorologische omstandigheden ons land reeds spoorslags en klapwiekend geabandonneerd op de dag dat Wilhelminaschool JO15-1 diende af te reizen naar ruraal gebied, teneinde om half drie des middags – te midden van autochtone agrariërs – in het strijdperk te treden tegen Witkampers JO15-1 in het pittoreske Laren (Gld.).

Nogmaals dank, Thierry, dan nemen we het nu zelf weer over.

Goed, een uitwedstrijd tegen Witkampers dus. Hier waren we nog nooit geweest, dus het voelde bijna aan als een vakantietripje. Het was dan ook meivakantie en dat betekende dat het team, niet voor het eerst deze competitie, verre van compleet was. Er ontbraken onder meer een keeper en meerdere rechtsachters. Mik van JO15-2 versterkte de ploeg en toen de wedstrijd al bezig was, kwamen ook Hugo en Mike erbij.

Het hoofdveld (echt gras, geen plastic sprieten te bekennen in Laren) lag er werkelijk prachtig bij, omzoomd door bomen, ruim voorzien van reclameborden en met een tribune. De mat was weliswaar niet helemaal egaal, maar ademde wel echt voetbal. Het toch al aanwezige vakantiegevoel werd nog versterkt door de rest van de accommodatie, die veel weg had van een kampeerboerderij. En waar het hemelwater onderweg nog met bakken tegelijk uit de lucht viel, stond er tijdens de wedstrijd een lekker zonnetje, waar de meer gehaaide supporters van profiteerden door niet op de tribune plaats te nemen, maar juist ertegenover. Uit de wind en in de zon was het aangenaam toeven.

De wedstrijd begon met verzorgd voetbal aan de zijde van Wilhelminaschool, dat ook al vlot een stuk of vier kansen schiep. Helaas werden deze niet omgezet in doelpunten, waarbij Bram nog het dichtst bij succes was toen hij alleen op de keeper af kon na een pass van Tjerk. De sluitpost wist het schot echter te keren. Achterin zat de -deels- gelegenheidsdefensie prima dicht in de eerste vijfentwintig minuten. Jamie redde zich aardig als linksbenige rechtsachter (de moeilijkste plek voor een linkspoot, zo weet uw correspondent uit ervaring), Mik speelde prima als voorstopper en ook Arjan die in die fase het doel verdedigde, zorgde voor rust achterin. Job op links en Tjerk centraal als vaste krachten konden zich zelfs geregeld met de aanvalsopbouw bemoeien. Middenvelders Teun, Rinse en Cem transporteerden het leer vervolgens keurig naar de aanvalslinie, maar juist daar ontbrak het vandaag aan stootkracht en efficiëntie. Dat kwam deels doordat Joey, die wel net op tijd terug was van vakantie, van vermoeidheid bijna omviel na een lange en zware terugreis. Luka en Bram hadden het op hun beurt lastig met de sterke verdedigers van de thuisploeg. Witkampers had een tijdlang aanvallend niets te melden, maar profiteerde plotseling wel keihard van een misverstand achterin bij de gasten. Dwars door de verdediging kon een withemd op Arjan afstormen en het openingsdoelpunt laten aantekenen uit de allereerste kans voor de gasten: 1-0. Over efficiënt gesproken… Daarna ging het snel. Een vrije trap werd door Witkampers voor het doel geslingerd en uit het doelgebied weggekopt, maar net buiten de zestien nam een speler van de thuisploeg de bal prachtig volley op de pantoffel. Als een granaat verdween het speeltuig vervolgens in de touwen. Een wereldgoal! Dat was 2-0, maar de koek was nog niet op. Een pittige tackle van Mik binnen de beruchte lijnen werd door de scheidsrechter beoordeeld als een overtreding. Zwaar gestraft, maar de bal ging onherroepelijk op de stip. Op dat moment herinnerden de trainers zich de keeperwisseltruc van het WK 2014 met Tim Krul. Arjan werd in het doel afgelost door Mike in de hoop dat de strafschop zo gekeerd kon worden. Helaas ging die vlieger niet op en werd het 3-0. In de paar minuten die tot de rust nog resteerden richtte de School zich weer op. Arjan, die na de keeperswissel op het hem vertrouwde middenveld plaatsnam, passte vanaf de zijkant richting zestienmetergebied. Teun zag er wel brood in en sprintte de diepte in. Ter hoogte van de strafschopstip kon hij met een sliding net met een teen bij de bal, maar ook nu was er geen succes. De bal belandde in de handen van de keeper. Deze verslike zich even later in een te korte terugspeelbal waar Luka goed tussen zat. Hij kwam bij de achterlijn uit en legde terug op Bram, die echter met zijn passen niet uitkwam om uit te kunnen halen. Zo werd de rust bereikt met een vrij unieke 3-0 achterstand. Wilhelminaschool had uit zeker vier echte kansen en een handvol mogelijkheden niet weten te scoren waar Witkampers drie doelpunten maakte van anderhalve kans.

De tweede helft, met Guus en Hugo voor Teun en Cem, had lang niet veel om het lijf. Afgezien van de temperatuur en het tijdstip was het typisch zomeravondvoetbal wat de toeschouwers kregen voorgeschoteld. Totdat uit het niets ook de gasten een strafschop kregen. Bram acteerde overtuigend een stervende zwaan en dat leverde een elfmeter op. Rinse belastte zich met dit klusje en scoorde overtuigend: 3-1. In de slotfase ging Wilhelminaschool dan toch maar weer op jacht naar een beter resultaat. Een prima vanaf de rechterkant opgezette aanval behoefde nog slechts een beheerst laatste tikje, maar de 100% kans werd over de lat getild. Kort daarna kon er weer vrij worden ingeschoten. Nu werd er echter gekozen voor een voorzet die niet aankwam, waarmee ook dit moment verloren ging. Witkampers had de hele tweede helft weer weinig te melden, tot letterlijk de laatste seconde. Een uitbraak werd eigenlijk niet best afgerond, maar via het been van een verdediger alsnog ongelukkig tot doelpunt gepromoveerd. Een 4-1 nederlaag dus, die de boeken in kan als onnodig en een les in effectiviteit.

Een hoge eindklassering zit er nu niet echt meer in. Er volgen nog wel drie mooie wedstrijden tegen de huidige nummers 2, 3 en 4. We verwachten dat er voldoende eergevoel in het team zit om het seizoen op een mooie manier af te sluiten en te proberen nog een paar zeges te boeken. Aan het spel ligt het niet, maar het afmaken van de kansen zal dan wel beter moeten.