Wschool JO15-1 weerstaat en verslaat Tubantia

15 september 2018 13:00

Accommodatie

Onbekend

15 september 2018

Na een gewonnen en een verloren wedstrijd kon op nog maar 1 manier eventueel de volgende bekerronde bereikt worden: door te winnen bij en van stadgenoot Tubantia. Dat is makkelijker gezegd of geschreven dan gedaan. Tubantia JO15-1 komt in de competitie namelijk uit in de 3e divisie, ofwel 2 niveaus hoger dan De School. Vooraf was duidelijk dat Bram niet inzetbaar was. Hij had eerder die week een gekneusde teen overgehouden aan een duel met een schuifdeur thuis. Beterschap, Bram! Tjerk was, hoewel niet bepaald fit – rugklachten en ook nog eens grieperig – wel van de partij. Deze titanenstrijd wilde hij voor geen goud missen. De trainers waren extra gespannen vandaag, de zoon van Jorge speelt bij de tegenstander en hij en collega Goran waren er zeer op gebrand om te winnen. Leider Leo bekeek het allemaal wat relaxter en leider Martijn kon er niet bij zijn omdat hij op een logeerhond paste.

De basisopstelling dan: in het doel Thies; achter v.l.n.r. Job, Teun, Justin, Rinse; midden v.l.n.r. Tjerk, Joey, Guus; voor v.l.n.r. Jamie, Arjan, Luka. Wederom 4-3-3, met de intentie om waar mogelijk vooruit druk te zetten en de tegenstander geen rust te gunnen in de opbouw. Het eerste gedeelte van de wedstrijd was de strijd behoorlijk in evenwicht. Wilhelminaschool speelde als een zeer hecht team, waarbij men elkaar verdedigend steeds goed ondersteunde en in balbezit af en toe aardige combinaties liet zien. Tubantia heeft individueel vaardiger spelers, maar minder teamgeest dan de gasten en moest het ook fysiek geregeld afleggen. Toch wisten zij gaandeweg af en toe door de verdediging te komen met een goede aanval. De kansen die hieruit ontstonden werden echter steeds door de in bloedvorm verkerende Thies onschadelijk gemaakt. Soms ver voor zijn doel opruimend, dan weer in de eigen zestien voor de bal duikend, onze keeper was onpasseerbaar in de eerste helft. Dat leverde, samen met de felle strijd die door Wilhelminaschool werd geleverd, al wat irritatie op bij de thuisploeg. Luka, bedrijvig en lastig voor de verdedigers als altijd, gooide onbedoeld nog wat olie op het vuur. Eerst tikte hij de bal netjes over de zijlijn toen een tegenstander geblesseerd bleef liggen. Vervolgens dacht hij: laat ik de scheidsrechter de bal maar geven. Met een mooie boog schoot Luka  het speeltuig die kant op, maar hij bombardeerde daarbij pardoes de inmiddels in het veld gekomen leider/verzorger van Tubantia. Diens ploeg kreeg dus de meeste kansen in de eerste helft, waar Wilhelminaschool het territorium van de tegenstander vaak wat te gehaast opzocht om vervolgens bij het doel aangekomen wat besluiteloos te zijn. De 0-0 ruststand voelde voor de gasten dan ook prettiger dan voor de roodhemden. Tjerk moest zich overigens kort voor rust laten vervangen. Marre kwam in het veld als rechtsachter, waardoor Rinse opschoof naar linkshalf. Grensrechter Louis, die kort voor rust wat aan het vendelzwaaien was en daarbij de controle over de vlaggenstok verloor, had elders nog een vlaggersklusje en werd vervangen door Michel.

De tweede helft begon met een schrikmomentje. Door een onachtzaamheid kwam de spits van Tubantia plotseling vrij voor het doel. Hij produceerde echter een slap rollertje en het gevaar was geweken. Kort daarop kwam Rinse, als middenvelder zeer sterk spelend, op links door. Hij omspeelde handig nog een tegenstander binnen de zestien meter en kwam oog in oog met de keeper. Die liet zich helaas niet foppen en bracht redding. Een grote kans voor de gasten. Er zouden er nog een aantal volgen in het eerste deel van de tweede helft. De grensrechter van Tubantia vond het allemaal wat te gevaarlijk worden en vlagde enthousiast een aantal veelbelovende aanvallen ten onrechte af. De wat warrig leidende scheidsrechter trapte er telkens in. Wilhelminaschool liet zich hierdoor niet van de wijs brengen. Sterker nog: Joey kwam op ongeveer 25 meter van het vijandelijke doel in balbezit na een in eerste instantie afgeslagen aanval, zag dat de keeper wat ver voor zijn hok stond, schatte snel de afstand in en produceerde een magnifieke boogbal die precies onder de lat paste. Met recht een wereldgoal, waarmee het dus 0-1 stond. Het zich tot dan nog steeds superieur wanende Tubantia schrok wakker. De sterke stopper schoof nu meer in en schoot van afstand hard op doel. Uiteraard pareerde Thies de inzet stijlvol. De snelle rechtsvoor werd steeds meer en sneller opgezocht, maar lag volledig bij Job aan de ketting. Job en de eerder genoemde Rinse vormden trouwens een prachtige tandem op links. Onverzettelijk in de duels en slim en behendig in de opbouw. Hoewel de gasten goed bleven knokken voor iedere centimeter grond werd de druk wel langzamerhand steeds groter. De spanning groeide met de minuut, vooral bij de harde kern meegereisde supporters. De moegestreden vechtjas Guus en Jamie werden afgelost door Jorrit en Cem. Steeds meer heerste nu Tubantia en Wilhelminaschool kwam er nog maar sporadisch uit. De achterhoede, met behalve Job ook Justin die veel gevaar door het midden weghaalde, Marre die de linksvoor als een horzel bleef lastig vallen en Teun als souverein spelende defensieleider hield knap stand. Daarbij werden ze ook goed gesteund door de rest van het team. En als laatste redmiddel was daar dan nog Thies die zijn doel op soms miraculeuze wijze schoon hield. Zeker drie keer dacht een tegenstander hem al verslagen te hebben, maar wierp hij zich alsnog op het leer. Eén keer was er een schot waarbij hij kansloos was, maar toen bracht de paal gelukkig uitkomst. De laatste minuten was het alle hens aan dek om de overwinning over de streep te trekken en sommige toeschouwers werd het bijna te veel. Een gejuich steeg op van de tribune toen het laatste fluitje klonk en waar de Tubantianen met gezichten als oorwurmen snel de kleedkamer opzochten, lieten de helden van Wilhelminaschool zich uitgebreid bejubelen. De overwinning was een feit en vanwege de strijdlust, het teamwerk en hier en daar fraaie staaltjes voetbal ook verdiend.

Of dit knappe resultaat voldoende is om door te mogen in het bekertoernooi is nog niet duidelijk. Er moet nog een wedstrijd tussen sc Overdinkel en Tubantia worden gespeeld en bij een dikke overwinning van de opponent van vandaag zijn ze alsnog poulewinnaar en gaan zij door. Vooralsnog gaan we ons dan ook concentreren op de start van de competitie. Dat wordt een bezoek aan het Almelose Heracles, de amateurtak, aanvang wedstrijd om 11.15 uur.