(Veel te) forse nederlaag in tweede wedstrijd

Wilhelminaschool JO19-1

Schalkhaar JO19-1

Hoofdklasse E

2 oktober 2021 12:30

E. Duivelaar

Sportpark De Vikkerhoek
Kanaaldijk 12
7555PN
HENGELO OV

Zaterdag 2 oktober 2021

Vandaag, thuis op de Vikkerhoek, mocht De School JO19-1 aantreden tegen Schalkhaar JO19-1. Een grote onbekende - want nog nooit eerder tegen gespeeld - maar van tevoren was al wel bekend dat er een sterke tegenstander op bezoek kwam. De grote club uit het gelijknamige dorp Schalkhaar, onder de rook van Deventer, speelt met de selectieteams doorgaans op divisieniveau. Dat de JO19-1 nu ‘slechts’ in de hoofdklasse uitkomt, heeft te maken met het inpikken van de grootste talenten door Go Ahead Eagles, zo werd ons verteld. Er staat echter nog altijd een elftal dat een absolute titelfavoriet mag worden genoemd en eigenlijk minstens een klasse te laag speelt.

Aangezien voor ons eigen team de hoofdklasse een behoorlijke uitdaging is, kon je al vooraf rekenen op een moeizame wedstrijd. Tel daarbij op de blessures bij Kimi en Joran en het eigenlijk maar half inzetbaar zijn van onder meer Tjerk en Thies en dan is duidelijk dat deze zware dobber weleens te zwaar kon blijken. De voor deze wedstrijd ingeplande KNVB-scheidsrechter was overigens afgemeld en werd voor de gelegenheid vervangen door Edwin Duivelaar, die de wedstrijd prima, rustig en onverstoorbaar leidde.

Direct na het eerste fluitsignaal van Edwin was al duidelijk welke elftal de baas was op het veld. Voor wie het eerste deel niet goed gelezen heeft: dat was dus Schalkhaar. Met begenadigde voetballers in iedere linie, spelend in een systeem en met een gedachte en continu attent (toverwoord: omschakeling!). Het was mooi om naar te kijken. Onze spelers deden wat ze konden en overleefden in de beginfase nog enkele snelle aanvallen. Hierbij deelden ze zelf ook een paar speldenprikken uit, vooral via Collin. Een kop kleiner dan de centrale verdedigers, wist hij het ze toch steeds lastig te maken. Daar moet je dan een beetje geluk bij hebben, maar het balletje wilde steeds net niet goed vallen. Hoewel Schalkhaar op eigen kracht waarschijnlijk het doel ook wel had gevonden, werden ze bij hun eerste twee doelpunten ook nog geholpen door De School. Geen gebrek aan inzet, maar wild langs een bal trappen en volledig verkeerd opgesteld staan (altijd de binnenkant afdekken) zetten de poort wagenwijd open en zo stond het na een kwartier 0-2. Even leek de thuisploeg zich hierna te herpakken en meer mee te gaan doen in de wedstrijd. De aanvoerder van de Sallanders zette echter nog binnen het halve uur met een fantastische knal van een meter of dertig die in de kruising vloog de 0-3 op zijn naam. Justin, die al menige keer handelend had moeten optreden, kon de bal alleen nakijken. Tjerk kreeg vervolgens een tik op zijn al geblesseerde voet en moest gewisseld worden. Job kwam in het veld als aanvallende middenvelder, waardoor Teun naar de defensie verhuisde. In het deel van de eerste helft dat nog volgde kwamen er enkele echte kansen, vooral voor Rinse. Hij kwam goed door, maar tikte de bal net te ver voor zich uit, waardoor een verdediger er nog een hoekschop van kon maken. Deze kwam mooi voor en Rinse kopte prima in, maar helaas tegen de paal. Niet veel later scoorde de tegenstander echter alweer. Zij hadden ook al wat mogelijkheden onbenut gelaten, maar nu stond het toch echt 0-4. Kort voor rust was er dan toch iets te juichen: de 1-4 van Collin, goed binnen gelegd na dito voorbereidend werk van Jesse.

Wie na de thee - met Jamie en Bram voor Collin en Luka - de eerste 10 minuten heeft gezien en het voorafgaande niet, zou dit verslag tot nu toe ongeloofwaardig vinden. Een stuk of vijf grote kansen werden plots door De School om zeep geholpen. Rinse, 1 op 1 met de keeper na slordig verdedigen van Schalkhaar, schoot tegen de paal, Bram had uit een hoekschop de kans om met de kop te scoren en uit een vrije trap met de voet, maar beide keren zocht hij het doel te hoog. Verder nog zeker twee momenten waar de bal slordig afgelegd werd waar een schot op doel meer voor de hand lag. En dan weet je het wel in voetbal, als je zelf niet scoort doet de tegenstander het. Weer kregen ze medewerking van de Hengelose defensie. Slecht uitverdedigen werd keihard afgestraft: 1-5. De batterij raakte nu bij steeds meer spelers op. Deels door fysieke problemen, deels door de stand. Dat is begrijpelijk, maar sommige spelers lieten het in de slotfase wel erg makkelijk lopen, waardoor degenen die wel bleven knokken ook kansloos waren. Dat mag niet gebeuren! Het gebeurde dus wel, waardoor er aan het eind een troosteloze 1-9 op het scorebord prijkte. Exemplarisch voor de wedstrijd was dat zich vlak voor het laatste tegendoelpunt nog een grote kans voor De School voordeed. Deze werd niet benut, waarna Schalkhaar het nog een keer voordeed.

Hoe moeten we deze wedstrijd nu opvatten? Laten we er maar vanuit gaan dat het een incident betreft. Verliezen, zelfs ruim verliezen, tegen een veel betere tegenstander is geen schande. Fouten maken in verdedigend opzicht en kansen niet afmaken mag ook, al moet daar wel langzamerhand verbetering in komen. Het op enig moment opgeven, waardoor de nederlaag zeer pijnlijk wordt en ploeggenoten zich – terecht - in de steek gelaten voelen, kan en mag niet. Komende zaterdag nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een uitwedstrijd tegen ATC JO19-2. Dan zullen we zien in hoeverre er weer lessen zijn getrokken uit het verlies en of er tegen een op papier mindere tegenstander dan de eerste twee wel resultaat gehaald wordt