7631CX
OOTMARSUM
tel. 0541-291848

Zaterdag 13 november 2021

Na een welverdiende zaterdag rust stonden de mannen te trappelen van ongeduld om er weer tegenaan te gaan. Dat kon, en wel op sportpark ‘n Tooslag te Ootmarsum, tegen KOSC JO19-1. De wedstrijd werd met een week en elf minuten uitstel gespeeld. De tegenstander had namelijk om een week uitstel verzocht vanwege de plaatselijke “Koale Kermis”, die vorige week nog mocht doorgaan van Irma Sluis. De elf minuten die het nog langer duurde komen op het conto van de plaatselijke terreinmeester. Er zou gespeeld worden op het hoofdveld, dat er goed uitzag maar naar verluidt enkele drassige plekken bevatte. Dus was het na de warming-up wachten tot een ander potje op het kunstgrasveld was afgelopen. Dat de tegenstander ons daar pas 1 minuut voor de aanvangstijd van 14.30 uur over informeerde zullen we maar als een vergissinkje beschouwen.

Om 14.41 uur zette arbiter Hultink de wedstrijd dus in gang. De vertraging leek de scherpte er bij De School toch wat te hebben afgehaald. Een aanvangsfase zoals we die wel vaker hebben meegemaakt ontrolde zich. Dat had al direct tot een achterstand kunnen leiden na een pas-de-deux tussen Thies en Justin die gezamenlijk een tegenstander vrij voor open doel wisten te zetten. Deze was gelukkig zo vriendelijk om het leer over de ballenvanger te jagen. Overigens speelde zowel Thies (voorstopper) als Justin (keeper) afgezien van dit hachelijke moment een prima wedstrijd. Ook in de tien minuten die volgden bleef het spel moeizaam. Het balbezit stokte veelal al rond de middellijn en in de verdedigende afstemming ontbrak er ook het nodige aan. Coach Michel maakte aan de zijlijn overuren om spelers op hun posities en taken te wijzen.
Langzamerhand kwam er meer lijn en ook meer spirit in het elftal en werd De School sterker en dreigender. Enkele aanvallen leidden tot kansen, waarbij de “Feinabstimmung” nog ontbrak. KOSC - volgens de plaatselijke bevolking uit te spreken als ‘kos’, dus zonder k-klank aan het eind- was ook nog een paar keer gevaarlijk, maar de defensie had de zaken inmiddels beter op orde. Waar we in eerdere wedstrijden vaak mee hebben gemaakt dat juist in een qua voetbal goede periode plotseling tegendoelpunten vielen, zat het op dat vlak vandaag mee. In redelijk kort tijdsbestek zette De School vanaf ongeveer de 25e minuut een comfortabele voorsprong op het scorebord. Eerst toonde Arjan, met Rinse begonnen als spits, zich weer eens Koning Kluts door achter een diepe bal aan te lopen en de strijd aan te gaan met zowel een verdediger als de uitgekomen keeper. Een potje de poot strak houden tussen deze drie mondde uit in balbezit van onze aanvaller voor een leeg doel. In tegenstelling tot de opponent uit het begin van de wedstrijd was Arjan meedogenloos: 0-1. Niet veel later kwam Joran vrij in de as van het veld. Hij plukte een wat lastig te controleren pass van Rinse vanaf links uit de lucht, legde de bal nog even goed en haalde verwoestend uit. De keeper was kansloos: 0-2. En weer kort daarna was Joran aangever voor Rinse, die de pass in de loop dankbaar promoveerde tot doelpunt. Dat was dus 0-3. Een ongekende weelde, aldus Michel, die in zijn enthousiasme een bal die hard op de dugout afkwam nog harder weer het veld inkopte. Daarbij scalpeerde hij zichzelf bijna aan de rand van het dak, maar zoals veel vanmiddag liep ook dat goed af. De rust werd bereikt zonder verdere bijzonderheden. KOSC (kos) was overigens ontevreden over de scheidsrechter, omdat deze - terecht - stoïcijns bleef onder hun vele vrijwillige buitelingen met bijpassend gekerm, dat af en toe aangevuld werd door een loeiende koe in een aanpalend weiland.

Bij de thee werd tevreden teruggekeken op de eerste helft, afgezien dan van de wankele opening. Daarbij werd ook gewaarschuwd voor de te verwachten alles-of-niets poging van KOSC (kos). Luka werd gewisseld vanwege rugklachten na een prima optreden als rechtsback. Arjan verhuisde naar die plek om voorin plaats te maken voor Teun.

De alles-of-niets poging werd meteen ingezet en zelfs hardop aangekondigd door de thuisploeg en De School had het weer een tijdje lastig. Plotseling was er, ondanks de voorsprong, weer onrust en werden ruimte en mogelijkheden geboden aan de gastheren. Niet door te weinig inzet, eerder door een overschot daaraan. Verschillende spelers renden zich een ongeluk zonder veel overleg en dus zonder succes. Het ging eerst nog een tijdje goed bij onder meer scrimmages uit hoekschoppen en door een knappe redding van Justin op een goed gedrukt schot. Na ongeveer 18 minuten echter wist een handige tegenstander zich goed vrij te draaien en In het uiterste hoekje te scoren. Dat betekende 1-3 en wellicht een spannende slotfase. Maar De School rechtte de rug opnieuw en speelde zich onder de druk uit. Cruciale duels werden weer gewonnen en menigeen speelde weer taakbewust. Nu was het Collin die zich voorin veel liet zien. Met rushes over links joeg hij de opponent de stuipen op het lijf. Voorzetten op Rinse en Teun kwamen net niet aan. Maar een diepe bal van Joran schatte hij op waarde en 1 op 1 met de keeper bleef Collin koel: 1-4 en wedstrijd beslist. Al verdient KOSC (kos) een compliment omdat het bleef proberen terug te komen. Een fraaie vrije trap caramboleerde via lat en paal op de grond naast Justin. Volgens de aanhang van KOSC (kos) was het een doelpunt, maar de scheidsrechter wist beter: de bal kon nooit van de lat tegen de paal springen en vervolgens achter de lijn landen. Of dit wis- en natuurkundig klopt, kan uw verslaggever met zijn alpha-opleiding niet bevestigen, maar we nemen er uiteraard genoegen mee. Een poging van afstand schampte nog de paal, maar er veranderde niets meer in de stand. Kimi kwam het laatste kwartier de moegestreden Arjan aflossen en deed dit naar behoren. Richting het eindsignaal kwam er uiteraard meer ruimte om de voorsprong nog uit te bouwen. Hiervan werd geen gebruik gemaakt, er was dan ook aardig met de krachten gesmeten. Een grotere uitslag zou ook geen recht hebben gedaan aan de verhoudingen. De overwinning was verdiend, maar heel veel verschil zat er niet tussen beide elftallen. De School was uiteindelijk vooral hongeriger naar de punten dan KOSC (kos).

Nu iets meer dan de helft van deze zware competitie is afgewerkt, kunnen we de conclusie trekken dat De School, met het jongste team van de hele poule, goed bezig is. Van enkele tegenstanders viel niet te winnen, maar waar dat wel mogelijk was is er - op misschien één wedstrijd na - goed gebruik van gemaakt. Individueel hebben veel spelers stappen of stapjes gemaakt in de ontwikkeling en dat zien we terug in het spel. Hopelijk volgende week ook als er weer eens een stadsderby is. Op de Vikkerhoek tegen ‘de rooien’: Achilles ‘12 JO19-1. Helaas heeft Irma Sluis besloten dat daar geen toeschouwers bij mogen zijn, dus het zal zonder de steun van de trouwe supporters moeten gebeuren.