B.J.T. (Bas) Jansen

Accommodatie

Onbekend

5 / 7 september 2020

Voor de tweede keer in korte tijd twee wedstrijden in drie dagen. Wilhelminaschool JO17-1 kreeg het voor de kiezen. Maar waar menig profvoetballer steen en been zou klagen krijgt dit team er alleen maar meer energie van. Zaterdag ‘voor de beker’ tegen het Borculose Reünie, gevolgd door een vriendschappelijke pot tegen NEO uit Borne. Dat beide beurten geen makkie zouden worden was vooraf bekend. De Achterhoekers spelen komend seizoen net als De School in de hoofdklasse en NEO acteert nog een niveau hoger, in divisie 7.

De bekerwedstrijd in Borculo was een botsing van stijlen. De thuisploeg beschikt over een paar lastige en sterke spitsen en probeerde vanaf het begin met de lange trap naar voren - en dan nog het liefst op de counter - succes te boeken. Verder is het vooral veel stug en soms gemeen verdedigen dat de klok slaat. Wilhelminaschool probeerde als altijd met veel energie de opbouw bij de tegenstander te verstoren en in balbezit met verzorgd voetbal en veel beweging tot kansen te komen. Dat ging prima, maar zoals wel vaker werden de kansen wel gecreëerd, maar niet verzilverd. Bij de eerste echt gevaarlijke counter van de gastheren na een dik kwartier was het wel raak, De verdediging zag er daarbij niet best uit en de 1-0 stond op het scorebord. Dit werd al vrij snel weer rechtgezet. Jorrit stuurde de sterk spelende Luka diep en die vond met een perfecte voorzet Xir. Hij drukte af en de bal landde keurig in het hoekje. Dat was 1-1 en de fans gingen er eens goed voor zitten op de mooie oude tribune. Zowel voor als na rust was Wilhelminaschool de beter voetballende ploeg en vooral in de eerste fase na de op het veld geserveerde ranja in de pauze had dit tot uitdrukking kunnen (moeten?) worden gebracht. Een soort super een-twee tussen Xir en Tobey over de volle breedte van de zestien meter werd door Xir afgesloten met een vlammende volley die net naast ging. Daarna waren er grote kansen voor opnieuw Xir, weer na aangeven van Tobey en Rinse na een voor hem kenmerkende rush. De keeper van Reünie - overigens zegt men ter plaatse veelal ‘kom op reunie’, met eu-klank, waardoor het deelteken / trema / Umlaut op de u nogal overbodig aandoet - liet in deze fase met knappe reddingen zien dat hij niet voor niets in het hok stond. En toen de doelverdediger eindelijk geklopt leek ging het schot van Teun, ook door Tobey vrijgespeeld, net naast. En als je ze zelf dan niet maakt… Zo ongeveer op het uur leidde een zeldzaam en merkwaardig misverstand achterin bij het overheersende Wilhelminaschool tot de pijnlijke hernieuwde voorsprong voor de thuisclub: 2-1. Er was nog tijd zat en er kwamen in nog tien minuten goed voetbal ook weer kansen. Een kopbal van Rinse die net naast ging was de beste. De laatste tien minuten was het voetbal weg en werd te opportunistisch gezocht naar de gelijkmaker. Xr werd in kansrijke positie nog onterecht buitenspel gegeven en op het laatst ging zelfs keeper Mike mee naar voren bij een hoekschop. Het baatte allemaal niet meer, de nederlaag was een feit. Toch wel een sof na een goed gespeelde wedstrijd.

Maandag dan maar revanche nemen tegen NEO op sportpark ‘t Wooldrik te Borne. Veel bekenden van school en een aansprekende tegenstander, mooie ingrediënten voor een lekkere pot voetbal. En dat werd het.

NEO JO17-1 is wel een ploeg die wil opbouwen in plaats van ‘lange halen, snel thuis’. Dat werd ze vanaf de eerste minuut lastig gemaakt door een zeer gretig Wilhelminaschool. Veel strijd, maar wel sportief van beide kanten en daarbij goed voetbal in hoog tempo zorgden voor een boeiend schouwspel. Met vrijwel de hele wedstrijd een overwicht voor rood-wit-blauw, dat zichzelf na de eerste helft maar één verwijt kon maken: dat het nog niet op voorsprong stond. De kansen waren niet zo groot en talrijk als op zaterdag, en de defensie van NEO was ook solide, toch had een voorsprong met 1 of 2 doelpunten niet misstaan. De mooiste mogelijkheid was voor Tobey, die een goede voorzet van Ian binnen wilde leggen, maar de bal niet goed raakte. Maar ook Luka, Tjerk, Rinse en Xir kregen schietkansen, waar meestal nog net een Bornse verdediger tussen zat. De offensieve krachten konden trouwens mede naar hartenlust aanvallen doordat ook de Hengelose defensie zeer sterk speelde. Ondanks de afwezigheid van steunpilaar Justin gaven ze geen krimp bij de toch verwoede pogingen van de tegenstander om ook tot kansen te komen. Job, Arjan, Mik (in de tweede helft Jorrit) en Thies vormden een verdedigend bastion waar bijna niet door te komen was. En als er dan toch een amechtige poging werd gedaan was Mike op zijn post.

Na de wisseling van speelhelft, met Teun als verse kracht op het middenveld en even later Jamie op rechtsvoor, ging De School onverdroten door op de ingeslagen weg. Al gauw wist Teun met een ‘Frenkie-pass’ Ian te bereiken. Zijn voorzet werd door Tobey op de lat gekopt. De eerste waarschuwing van de tweede helft. Deze werd gevolgd door hernieuwd energiek spel waar NEO veel moeite mee bleef houden. Meer kansen volgden, maar het laatste zetje ontbrak nog. Dat lukte uiteindelijk toch, met nog ongeveer een kwartier te spelen. Rinse brak weer eens door op rechts en legde scherp terug op Teun. Die zette Ian bekeken vrij voor de keeper en hij scoorde beheerst: 0-1. Daarna begon de vermoeidheid zijn tol te eisen, waardoor de laatste tien minuten een paar hachelijke momenten bevatten. De onverzettelijkheid bleek echter te groot, met nu echt een hoofdrol voor de defensie. Toen de scheidsrechter affloot was een klaterend applaus van de supporters de verdiende beloning voor de opgetogen spelers. Het vooraf toch hoger aangeslagen NEO was een volkomen terechte nederlaag toegebracht. Dat geeft de burger nog wat extra moed voor de competitie, die nu met rasse schreden nadert.

Zaterdag eerst nog een keer bekeren, om 12 uur op bezoek bij Vroomshoopse Boys. De week daarna begint het - ijs en weder dienende - echt, met een thuiswedstrijd tegen Berghuizen, om 12.30 uur. Beide wedstrijden zullen zeer zeker het bekijken waard zijn!